Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

5 vragen: wat als je onterecht toeslag hebt gekregen?

Geplaatst op: 09-11-2019, 11:32:07

In maar liefst de helft van de gevallen moet de uitgekeerde huurtoeslag of het kindgebonden budget achteraf gecorrigeerd worden, blijkt uit onderzoek door het Centraal Planbureau. Drie op de tien ontvangers moeten achteraf terugbetalen.

Waarom gaat het zo vaak mis en hoe kun je problemen voorkomen? Vijf vragen.

Wat is er aan de hand?

Toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag, worden door de Belastingdienst als voorschot uitbetaald. Dit voorschot wordt doorgaans gebaseerd op de belastingaangifte van het jaar ervoor. Als de situatie verandert, moet de ontvanger van de toeslag dat zelf doorgeven. Gebeurt dat niet, dan moet de toeslag na afloop van het jaar worden gecorrigeerd. Een deel van de ontvangen toeslag moet worden terugbetaald, of de ontvanger krijgt juist extra geld.

Waarom gaat het zo vaak mis?

Veel Nederlanders die toeslagen ontvangen, kunnen aan het begin van het jaar onmogelijk inschatten hoeveel ze dat jaar gaan verdienen. Zelfstandigen of werknemers met een oproepcontract weten dat niet van tevoren. Ook een verandering in de persoonlijke situatie, zoals pensionering, kan ervoor zorgen dat het recht op toeslag verandert. Je kunt voorkomen dat je te veel of te weinig krijgt door wijzigingen snel door te geven aan de fiscus, maar veel Nederlanders doen dat niet. Dan moet achteraf een correctie worden uitgevoerd.

Hoe kan ik een naheffing voorkomen?

„Geef het zo snel mogelijk aan ons door als er iets verandert in je persoonlijke situatie”, zegt Petra Huijser, woordvoerder van de Belastingdienst. „Dat kan telefonisch of via Mijn Toeslagen. Vooral wijzigingen in het inkomen zijn belangrijk, maar ook bijvoorbeeld als je kind naar de basisschool gaat en dus minder uren naar de opvang.”

Wat kan ik doen als ik recht had op toeslag, maar die niet heb aangevraagd?

Bij huurtoeslag vraagt maar liefst 10% van de mensen die er recht op heeft hem niet aan, bij het kindgebonden budget zelfs 15%, blijkt uit het CPB-onderzoek. Je kunt toeslagen ook achteraf aanvragen, maar er zijn wettelijke limieten tot wanneer dat kan. Wie dit jaar recht heeft op zorgtoeslag maar dit niet had aangevraagd, kan dit bijvoorbeeld nog tot 1 september van 2020 doen.

Hoe zit het dan met rente?

Wie na 1 juli van het jaar volgend waarop de toeslagen zijn uitgekeerd de definitieve berekening krijgt, krijgt te maken met rente. Wie een bedrag tegoed heeft, krijgt 4% op jaarbasis vanaf 1 juli. Wie moet terugbetalen, betaalt ook 4% vanaf deze datum. Dit kan in termijnen.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 8 november 2019 op www.dft.nl          

Ga terug naar de vorige pagina